Biblioteka w Kutnie - www.bibliokutno.pl

logo.png 6e1c0185cd60e98e20cc431d68a88019
top news port kali mstr galp
legimi1.jpg 417b9293b9a94f507ed3eb65864b08a6
legimi2.jpg 60e1599a000878180a206e40eaa2968a
Czwarty dzień Festiwalu Szaloma Asza

Festiwal Szaloma Asza to nie tylko literatura, muzyka i historia - to także kulinaria. Dlatego właśnie czwarty dzień Festiwalu rozpoczęły warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. Warsztaty prowadziła, niezrównana w kuchni, Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.

Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. 

Osobom, które nie mogły być z nami podajemy przepis na przepyszny czulent:
CZULENT WARZYWNY
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 suszonych fig
laska cynamonu
szklanka wody
100g czerwonej soczewicy
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa
sól
biały pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Niech kostka nie będzie duża do 1cm. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy Dodać posiekaną cebulę i seler. Po 5 minutach dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe i laskę cynamonu oraz dużą szczyptę soli i wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać soczewicę, posiekane figi i jeśli jest potrzeba jeszcze odrobine wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10-20 minut. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Doprawić.

Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
wizerunek.jpg d397d93e4143829b66835e042044946a
BLISKA.jpg a0d024cab71df0348db025fe1700e1f9
cyfrowe kutno.jpg cf22d53ff702fdeb2d9afc42180e721a
zap zakup.jpg 7aa0bc3c846b2f6e3c34afa9bc588ac3
99-300 Kutno
ul.Wojska Polskiego 5
Tel. / fax:
24 355-10-12
ban-katalog.jpg b64508dbe36d68c1e6672ab1c38d6164
banerek lg.jpg f850faf1dd4de1cc8c5d01bac6c5e56b
ban-zakup.jpg 35f5a4ca03fe0a46a572da7489e781bd
ban-cyfrowekutno.png ae44959c1064d109988bd1773ad3681d