Biblioteka w Kutnie - www.bibliokutno.pl

logo.png 5cda1961bad7bafa950014046f9b42c6
top news port kali mstr galp
legimi1.jpg ab614dab23881f5d2e2f551521811dba
legimi2.jpg e02975e7479e08ca7428a65151063cd5
Czwarty dzień Festiwalu Szaloma Asza

Festiwal Szaloma Asza to nie tylko literatura, muzyka i historia - to także kulinaria. Dlatego właśnie czwarty dzień Festiwalu rozpoczęły warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie. Warsztaty prowadziła, niezrównana w kuchni, Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.

Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. 

Osobom, które nie mogły być z nami podajemy przepis na przepyszny czulent:
CZULENT WARZYWNY
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 suszonych fig
laska cynamonu
szklanka wody
100g czerwonej soczewicy
3-4 łyżki passaty pomidorowej
oliwa
sól
biały pieprz

Warzywa obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Niech kostka nie będzie duża do 1cm. W garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy Dodać posiekaną cebulę i seler. Po 5 minutach dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe i laskę cynamonu oraz dużą szczyptę soli i wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać soczewicę, posiekane figi i jeśli jest potrzeba jeszcze odrobine wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10-20 minut. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Doprawić.

Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
wizerunek.jpg f4844b4b7f9e36372f1ae449fe896d98
BLISKA.jpg 5c40a36c591873026ec70d5a9a4668ea
cyfrowe kutno.jpg e5a8403274dee38b4e41b4e672ff654f
zap zakup.jpg b901b17cffc93ee7eb0737016fbcd69d
99-300 Kutno
ul.Wojska Polskiego 5
Tel. / fax:
24 355-10-12
ban-katalog.jpg e6f1086f088d7fa45cd96d9d9a06edf6
banerek lg.jpg b800cda788a92ef237289598961abdf5
ban-zakup.jpg 859fc444bc8d9132c862fb98e3624c35
ban-cyfrowekutno.png c0d9ffd782deaf23a253bb268bd65f7f